Email : info@concretecivil.com

Civil Software Training at Allahabad

Registration open

Estimating and Costing Questions

Question No 1: Due to change in price level, a revised estimate is prepared if the sanctioned estimate exceeds…

A: 2.0%

B: 2.5%

C: 4.0%

D: 5.0%

Question No 2: The expected out turn of brick work in cement mortar in foundation and plinth per mason per day, is….

A: 1.00 m3

B: 1.25 m3

C: 1.50 m3

D: 1.75 m3

Question No 3: The following item of earth work is not measured separately…

A: Setting out of works

B: Site clearance

C: Dead men

D: Steps in deep excavation

E: All of the above

Question No 4: Pick up the correct statement from the following….

A: The incidental expenses of a miscellaneous character with could not be predicted during preparation of the estimate, is called contingencies.

B: Additional supervising staff engaged at work site, is called work charged establishment.

C: Detailed specifications specify qualities, quantities and the proportions of materials to be used for a particular item.

D: The cost per unit at which the article can be procured, from the open market at a given time, is called ‘market rate’.

E: All of the above

Question No 5: Pick up the correct statement from the following:

A: In order to check up the average depth of excavation, ‘Dead mans’ are left at the mid-widths of borrow pits.

B: The earthwork calculation in excavation is made from the difference in levels obtained with a level.

C: The earth work in excavation to form the road embankment includes the formation of correct profile and depositing the soil in layers.

D: All the above

Question No 6: The ground surface slopes 1 in 50 along a proposed railway embankment 150 m in length. The height of the embankment at zero chain age is 0.5 m, the width is 11 m and side slopes 2:1. If the falling gradient of the embankment is 1 in 150, the quantity of the earthwork calculated by prismoidal formula, is….

A: 3250 m3

B: 3225 m3

C: 3275 m3

D: 3300 m3

Question No 7: The diameter of a domestic sewer pipe laid at gradient 1 in 100 is recommended….

A: 100 mm

B: 150 mm

C: 200 mm

D: 175 mm

Question No 8: Pick up the correct statement from the following….

A: Bricks are paid per thousand

B: Cement is paid per 50 kg bag

C: Lime is paid per quintal

D: Brick aggregates is paid per cum

E: All of the above

Question No 9: The weight of an item is measured correct to nearest….

A: 0.25 kg

B: 0.50 kg

C: 0.75 kg

D: 1.00 kg

E: 5.00 kg

Question No 10: The rate of payment is made for 100 cu m (per % cu m) in case of….

A: Earth work in excavation

B: Rock cutting

C: Excavation in trenches for foundation

D: Earth work in filling the plinth

E: All of the above

Question No 11: The measurement is made in square meter in case of….

A: Cement concrete in foundation

B: R.C.C. structure

C: Hollow concrete block wall

D: Concrete fencing posts

E: None of these

Question No 12: Berms are provided in canals if these are….

A: Fully in excavation

B: Partly in excavation are partly in embankment

C: Fully in embankment

D: All of the above

Question No 13: The brick work is not measured in cu m in case of….

A: One or more than one brick wall

B: Brick work in arches

C: Reinforced brick work

D: Half brick wall

Question No 14: The rate of an item of work depends on….

A: Specifications of works

B: Specifications of materials

C: Proportion of mortar

D: Method of construction

E: All of the above

Question No 15: Pick up the correct statement from the following….

A: All pipes and fittings are classified according to their diameters

B: The diameter of the pipes is the nominal diameter of internal bore

C: All pipes are measured along the centre line of the pipes in meters

D: Lead caulked joints are enumerated separately

E: All of the above

Answers Here

  1. D
  2. B
  3. E
  4. E
  5. D
  6. B
  7. B
  8. E
  9. D
  10. E
  11. E
  12. B
  13. D
  14. E
  15. E

About The Author