Email : info@concretecivil.com

Civil Software Training at Allahabad

Registration open

Important Questions of Steel Structure Design….

Question No 1: The effective length of a compression member of length L held in position and restrained in direction at one end and effectively restrained in direction but not held in position at the other end, is….

A. L

B. 0.67 L

C. 0.85 L

D. 1.5 L

E. 2 L

Question No 2: The ratio of shearing stress to shearing strain within elastic limit, is known as…

A. Modulus of elasticity

B. Shear modulus of elasticity

C. Bulk modulus of elasticity

D. Tangent modulus of elasticity

Question No 3: For determination of allowable stress in axial compression, Indian Standard Institution has adopted…

A. Euler’s formula

B. Rankine formula

C. Engesser formula

D. Secant formula

E. Perry Robertson formula

Question No 4: The method of design of steel framework for greatest rigidity and economy in weight, is known as….

A. Simply design

B. Semi-rigid design

C. Fully rigid design

D. None of these

Question No 5: If the pitch is 6 cm and rivet value is 4 tonnes, the number of rivets required for a riveted connection carrying an eccentric load of 15 tonnes at a distance of 30 cm from the center line, is…

A. 6

B. 8

C. 10

D. 12

Question No 6: In plastic analysis, the shape factor for circular sections, is…

A. 1.5

B. 1.6

C. 1.697

D. None of these

Question No 7: A beam is defined as a structural member subjected to…

A. Axial loading

B. Transverse loading

C. Axial and transverse loading

D. None of these

Question No 8: A fillet weld may be termed as…

A. Mitre weld

B. Concave weld

C. Convex weld

D. All of the above

Question No 9: A structural member subjected to compressive stress in a direction parallel to its longitudinal axis, is generally known as…

A.Column

B. Stanchion

C. Post

D. Strut

D. All of the above

Question No 10: Live load…

A. Varies in magnitude

B. Varies in position

C. Is expressed as uniformly distributed load

D. All of the above

Answers Below

  1. A
  2. B
  3. D
  4. C
  5. B
  6. C
  7. B
  8. D
  9. E
  10.  D

About The Author