Email : info@concretecivil.com

Civil Software Training at Allahabad

Registration open

Railway Engineering Important Questions??

Question No 1: Wing rails are provided..

A: Near tongue rails

B: Near check rails

C: Near stock rails

D: In crossing

Question No 2: Wing rails are provided..

A: Near tongue rails

B: Near check rails

C: Near stock rails

D: In crossing

Question No 3: Burnettising is done for the preservation of..

A: Wooden sleepers

B: Rails

C: Ballast

D: None of these

Question No 4: 30m long rails are used in

A: India

B: Pakistan

C: Russia

D: U.S.A.

Question No 5: Minimum gradient in station yards is generally limited to..

A: 1 in 1000

B: 1 in 750

C: 1 in 500

D: 1 in 400

E: Zero

Question No 6: If n is length of a rail in meters, the number of sleepers per rail length generally varies from..

A: n to (n+2)

B: (n+2) to (n+4)

C: (n+3) to (n+6)

D: (n+4) to (n+5)

Question No 7: For inspection and packing of ballast, each pot sleeper is provided with..

A: One hole

B: Two holes

C: Three holes

D: Four holes

Question No 8: Each block of a two-block concrete sleeper is..

A: 722mm x 295mm x 271mm and 215kg in weight

B: 250mm x 154mm x 196mm and 260kg in weight

C: 525mm x 350mm x 275mm and 280kg in weight

D: None of these

Question No 9: The effective bearing area of all types of sleepers, is..

A: 0.40 m2

B: 0.42 m2

C: 0.44m2

D: 0.46 m2

E: 0.50 m2

Question No 10: For points and crossings, maximum size of ballast, is

A: 50 mm

B: 40 mm

C: 30 mm

D: 25 mm

E: 20 mm

Answers Here

  1. D
  2. D
  3. A
  4. D
  5. E
  6. C
  7. B
  8. A
  9. D
  10. D

About The Author