Email : info@concretecivil.com

Civil Software Training at Allahabad

Registration open

Solve these Building Material Questions…..

Question No 1: For one cubic metre of brick masonry, number of bricks required, is…

A: 400

B: 425

C: 450

D: 500

Question No 2: The main ingredient of a good quality brick earth, is…..

A: Magnesia

B: Lime

C: Silica

D: Alumina

Question No 3: Bitumen is generally obtained from…

A: Organic material

B: Synthetic material

C: Petroleum product

D: Coal

Question No 4: A volatile substance added to a paint to make its application easy and smooth, is known as…..

A: Base

B: Solvent

C: Vehicle

D: None of these

Question No 5: The cement becomes unsound by the presence of excess…

A: Sulphur

B: Magnesia

C: Lime

D: All of these

Question No 6: The kiln which may work throughout the year, is….

A: Clamp

B: Bull’s kiln

C: Hoffman’s kiln

D: None of these

Question No 7: Generally wooden moulds are made from….

A: Plywood

B: Shisham wood

C: Deodar wood

D: Teak wood

E: Hard wood

Question No 8: The initial time of hydraulic lime, is…

A: 30 minutes

B: 60 minutes

C: 90 minutes

D: 120 minutes

E: 150 minutes

Question No 9: PVC stands for….

A: Plastic very compact

B: Polythene vinyl chloride

C: Polythene vinyl carbon

D: Polythene vanadium carbide

Question No 10: The low voltage porcelain is mainly used for….

A: Switch block

B: Insulating tubes

C: Lamp sockets

D: All of these

Question No 11: Putty is…

A: Made with finely powered chalk and inseed oil

B: Used for fixing glass panes

C: Softened by a solution of pearl ash and quick-lime soaked in water

D: All of the above

Question No 12: The portion a brick cut to from angles other than right angles in plan, is known as….

A: Queen closer

B: King closer

C: Closer

D: Squint brick

Answer Here

  1. D
  2. D
  3. C
  4. B
  5. D
  6. C
  7. B
  8. D
  9. B
  10.  D
  11.  D
  12.  D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *