Email : info@concretecivil.com

Civil Software Training at Allahabad

Registration open

Solve These Hydraulics Important Questions

Question No 1: Equation of continuity of flow is based on the principle of conservation of…

A: Mass

B: Momentum

C: Force

D: None of these

Question No 2: In C.G.S. system the unit of viscosity is….

A: Dyne

B: Joule

C: Poise

D: Newton

Question No 3: The flow is open channel is said to be subcritical if the Froude numberis….

A: Less than 1.0

B: Equal to 1.0

C: Greater than 1.0

D: None

Question No 4: The ratio of the percentage error in the discharge and percentage error in the measurement of head, over rectangular notch, is….

A: 1/2

B: 2/3

C: 3/2

D: 3/4

 Question No 5: In steady flow, which one of the following changes with time….

A: Velocity

B: Pressure

C: Density

D: None of these

Question No 6: Weber number is the ratio of inertia force to….

A: Surface tension

B: Gravitational force

C: Elasticity

D: Viscosity

Question No 7: In an inclined pipe, the pressure difference all its ends is due to….

A: Sudden head drop at inlet

B: Exit head drop

C: Frictional loss head

D: Elevation head

E: All of the above

Question No 8: Though angle of deviation of liquid is more in internal mouth piece, the contraction of the jet, is…..

A: More in the internal mouth piece

B: Less in the internal mouth piece

C: Equal to external mouth piece

D: None of these

 Question No 9: The width of a weir end contraction, is….

A: Equal to the width of the channel.

B: Less than  the width of the channel

C: None of these

D: (A) and (B) Both are right

Question No 10: The gases are considered incompressible if match number is….

A: Equal to 1.0

B: Equal to 1.5

C: Is more  than 0.5

D: Less than 0.2

Answers Here

  1. A
  2. C
  3. A
  4. C
  5. D
  6. A
  7. E
  8. A
  9. B
  10. D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *