Email : info@concretecivil.com

Civil Software Training at Allahabad

Registration open

Solve these Important R.C.C. Questions????

Question No 1: A simply supported beam, 6m long and of effective depth 50cm, carries a uniformly distributed load 2400kg/m including its self weight. If the lever arm factor is 0.85 and permissible tensile stress of steel is 1400 kg/m2, the area of steel required, is…

(A) 14 cm2

(B) 15 cm2

(C) 16 cm2

(D) 17 cm2

(E) 18 cm2

Question No 2: The length of the straight portion of a bar beyond the end of the hook, should be at least…

(A) Twice the diameter

(B) Thrice the diameter

(C) Four times the diameter

(D) Five times the diameter

(E) Seven times the diameter

Question No 3: If the diameter of longitudinal bars of a square column is 6mm, the diameter of lateral ties should not be less than…

(A) 4 mm

(B) 5 mm

(C) 6 mm

(D) 8 mm

(E) 10 mm

Question No 4: If the maximum shear stress at the end of a simply supported R.C.C. beam of 16m effective span is 10kg/m2, the length of the beam having nominal reinforcement, is…

(A) 4 cm

(B) 6 cm

(C) 8 cm

(D) 10 cm

Question No 5: If a rectangular prestressed beam of an effective span of 5 meters and carrying a total load 3840 kg/m, is designed by the load balancing method, the central dip of the parabolic tendon should be…

(A) 5 cm

(B) 10 cm

(C) 15 cm

(D) 20 cm

(E) 25 cm

Question No 6: In a singly reinforced beam, the effective depth is measured from its compression edge to….

(A) Tensile edge

(B) Tensile reinforcement

(C) Neutral axis of the beam

(D) Longitudinal central axis

Question No 7: Pick up the incorrect statement from the following. The intensity of horizontal shear stress at the elemental part of a beam section, is directly proportional to…

(A) Shear force

(B) Area of the section

(C) Distance of the C.G. of the area from its neutral axis

(D) Moment of the beam section about its neutral axis

(E) Width of the beam

Question No 8: The maximum ratio of span to depth of a cantilever slab, is…

(A) 8

(B) 10

(C) 12

(D) 14

(E) 16

Question No 9: To ensure uniform pressure distribution, the thickness of the foundation, is….

(A) Kept uniform throughout

(B) Increased gradually towards the edge

(C) Decreased gradually towards the edge

(D) Kept zero at the edge

Question No 10: The thickness of the topping of a ribbed slab, varies between..

(A) 3 cm to 5 cm

(B) 5 cm to 8 cm

(C) 8 cm to 10 cm

(D) 12 cm to 15 cm

(E) 15 cm to 18 cm

Answers Here

  1. C
  2. E
  3. B
  4. C
  5. B
  6. B
  7. D
  8. C
  9. C
  10. B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *