Email : info@concretecivil.com

Civil Software Training at Allahabad

Registration open

Estimation and Costing Questions…..

Question no. (1)- The item of steel work is measured in sq.m, is…

(A) Collapsible gates

(B) Rolling shutters

(C) Steel doors

(D) Ventilators and glazing

(E) All of the above

Question no. (2)- If the formation level of a highway has a uniform gradient for a particular length, and the ground is also having a longitudinal slope, the earthwork may be calculated by..

(A) Mid-section Formula

(B) Trapezoidal Formula

(C) Prismoidal Formula

(D) All of the above

Question no. (3)- The most reliable estimate is..

(A) Detailed estimate

(B) Preliminary estimate

(C) Preliminary estimate

(D) Cube rate estimate

(E) none of these

Question no. (4)- The expected out turn of 12mm plastering with cement mortar is..

(A) 2.5 sq m

(B) 4.0 sq m

(C) 6.0 sq m

(D) 8.0 sq m

(E) 10 sq m

Question no. (5)- The main factor to be considered while preparing a detailed estimate, is..

(A) Quantity of the materials

(B) Availability of materials

(C) Transportation of materials

(D) Location of site and local labour charges

(E) All of the above

Question no. (6)- The damp proof course (D.P.C.) is measured in..

(A) Cub.m

(B) Sq m

(C) Meters

(D) None of the above

Question no. (7)- The area is measured correct to the nearest..

(A) 0.01 sqm

(B) 0.02 sqm

(C) 0.03 sqm

(D) 0.04 sqm

(E) 0.05 sqm

Question no. (8)- Cost of fittings and their fixing is specified for the following sanitary fittings..

(A) Water closets

(B) Flushing pipes

(C) Lavatary basins

(D) Sinks

(E) All of the above

Question no. (9)- The volume is measured correct to the nearest..

(A) 0.01 cum

(B) 0.02 cum

(C) 0.03 cum

(D) 0.04 cum

(E) 0.05 cum

Question no. (10)- Pick up the item whose weight is added to the weight of respective item, is..

(A) Cleats

(B) Brackets

(C) Bolts

(D) Distance Separators

(E) All of the above

Answers

  1. E
  2. D
  3. A
  4. D
  5. E
  6. B
  7. A
  8. E
  9. A
  10.  E

About The Author