Email : info@concretecivil.com

Civil Software Training at Allahabad

Registration open

GATE previous year Exams questions

Question No 1: When a retaining wall moves away from the backfill, the pressure exerted on the wall is termed as…

A: Passive earth pressure

B: Swelling pressure

C: Pore pressure

D: Active earth pressure

Question No 2: If the pump head is 75m, discharge is 0.464m3/s and the motor speed is 1440 rpm at rated condition, the specific speed of the pump is about……

A: 4

B: 26

C: 38

D: 1440

Question No 3: Flocculation is a process….

A: That removes algae from stabilization pond effluent

B: That promotes the aggregation of small particles into larger particles to enhance their removal by gravity.

C: Both (a) and (b)

D: None of these

Question No 4: Two primary air pollutants are….

A: Sulphur oxide and ozone

B: Nitrozen oxide and peroxyacetynitrate

C: Sulphur oxide and hydrocarbon

D: Ozone and peroxyacetynitrate

Question No 5: The effective length of a circular electric pole of length L and constant diameters erected on ground is….

A: 0.80 L

B: 1.20 L

C: 1.50 L

D: 2.00 L

Question No 6: The superelevation needed for a vehicle travelling at a speed of 60 kmph on a curve of radius 128 m on a surface with a coefficient of friction of 0.15 is….

A: 0.71

B: 0.81

C: 0.91

D: 0.61

Question No 7: The toughness index of clayey soils is given by….

A: Plasticity index / Flow index

B: Liquid limit / Plastic limit

C: Liquidity index / Plastic limit

D: Plastic limit / Liquidity index

Question No 8: The removal of dissolved organic matter occurs in…..

A: Slow sand filters

B: Trickling filters

C: Rapid sand filters

D: Dual media filters

Question No 9: The Bowen ratio is defined as….

A: Ratio of heat and vapour diffusivities

B: Proportionality constant between vapour heat flux and sensible heat flux.

C: Ratio of actual evapotranspiration and potential evapotranspiration.

D: Proportionality constant between heat energy used up in evaporation and the bulk radiation from a water body.

Question No 10: The order or the flexibility matrix for a structure is….

A: Equal to the number of redundant forces

B: More than the number of redundant forces

C: Less than the number of redundant forces

D: Equal to the number of redundant forces plus three

Question No 11: Two footings, one circular and the other square, are founded on the surface of a purely cohesionless soil. The diameter of the circular footing is same as that of the side of the square footing. The ratio of their ultimate bearing capacities is….

A: 3/4

B: 4/3

C: 1.0

D: 1.3

Question No 12: Muskingum method for routing of flood….

A: Is used for routing floods through reservoirs.

B: Is a method of routing that uses continuity the momentum equations

C: Is a hydrologic method of routing floods through streams

D: Is one in which only energy equation is used

Question No 13: Water flows at a depth of 0.1m with a velocity of 6 m/s in a rectangular channel. The alternate depth is….

A: 0.30 m

B: 0.40 m

C: 0.86 m

D: 0.81 m

Question No 14: An isochrones is a line on the basin map…..

A: Joining rain gauge stations having equal rainfall-duration

B: Joining points having equal rainfall depth in a given time interval

C: Joining points having equal time of travel of surface runoff to the catchment outlet

D: Joining points which are at equal distance from the catchment outlet

Question No 15: In a section, shear centre is a point through which, if the resultant load passes, the section will not be subjected to any….

A: Bending

B: Tension

C: Compression

D: Torsion

Answers Here

  1. D
  2. C
  3. B
  4. C
  5. D
  6. A
  7. A
  8. B
  9. D
  10. A
  11. D
  12. B
  13. D
  14. C
  15. D

About The Author