Email : info@concretecivil.com

Civil Software Training at Allahabad

Registration open

Solve these Hydraulics Questions

Question No 1: Frictional loss of head includes the loss of energy due to….

A: Viscosity

B: Turbulence

C: Both (a) and (b)

D: None of these

Question No 2: Discharge through a totally submerged orifice, is directly proportional to…..

A: Difference in elevation of water surfaces

B: Square root of the difference in elevation of water surface

C: Square root of the opening

D: Reciprocal of the area of the opening

E: None of these

Question No 3: The metacentric height of a body equals the distance between….

A: The centre of gravity and centre of buoyancy

B: The metacentre and centre of gravity

C: The centre of buoyancy and metacentre

D: None of these

Question No 4: Chezy’s formula is used to determine….

A: Head loss due to friction in pipe

B: Velocity of flow in pipe

C: Velocity of flow in open channels

D: None of these

Question No 5: Pick up the incorrect statement from the following….

A: In radial flow, fluid flows such that pressure and velocity at any point change with respect to its distance from the central axis

B: In radial flow, velocity of flow is in a radial direction

C: In radial flow, flow may take place radially inward to or outward from the centre

D: In radial flow, flow is one dimensional with stream lines parallel

Question No 6: To measure very low pressure, we use…..

A: Barometers

B: Piezometers

C: Manometers

D: Differential Manometers

Question No 7: The pressure less than atmospheric, pressure, is known…..

A: Suction pressure

B: Vacuum pressure

C: Negative gauge pressure

D: All of the above

Question No 8: A rise or fall of liquid in a glass tube of a very small diameter when dipped is….

A: Directly proportional to the force per unit length of periphery

B: Directly proportional to the sine of the angle of contact

C: Directly proportional to the specific weight of liquid

D: Inversely proportional to the diameter of the glass tube

Question No 9: In case of laminar flow through a circular pipe…..

A: Momentum correction factor is 1.33

B: Energy correction factor is 2.00

C: Both (a) and (b)

D: Neither (a) nor (b)

Question No 10: A triangular notch is preferred to a rectangular notch because….

A: Only one reading is required

B: Its formula is simple to remember

C: It gives more accurate results for low discharge

D: It measures a wide range of slows accurately

E: All of the above

Question No 11: An ideal fluid…

A: Is frictionless and incompressible

B: Obeys Newton’s law of velocity

C: Is similar to gas

D: Is very viscous

Question No 12: In C.G.S. system the units of kinematic viscosity, is…..

A: Stoke

B: Poise

C: Newton

D: None of these

Answer Here

  1. D
  2. B
  3. B
  4. C
  5. D
  6. C
  7. D
  8. C
  9. C
  10.  E
  11.  A
  12.  A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *