Email : info@concretecivil.com

Civil Software Training at Allahabad

Registration open

Solve these Steel Design Questions

Question No 1: The ratio of shearing stress to shearing strain within elastic limit, is known as….

A: Modulus of elasticity

B: Shear modulus of elasticity

C: Bulk modulus of elasticity

D: Tangent modulus of elasticity

Question No 2: The effective length of a compression member of length L held in position and restrained in direction at one end and effectively restrained in direction but not held in position at the other end, is….

A: L

B: 0.67 L

C: 0.85 L

D: 1.5 L

Question No 3: The method of design of steel framework for greatest rigidity and economy in weight, is known as….

A: Simply design

B: Semi-rigid design

C: Fully rigid design

D: None of these

Question No 4: For determination of allowable stress in axial compression, Indian standard institution has abopted….

A: Euler’s formula

B: Rankine formula

C: Engesser formula

D: Secant formula

E: Perry Robertson formula

Question No 5: If the pitch is 6 cm and rivet is 4 tonnes, the number of rivets required for a riveted connection carrying an eccentric load of 15 tonnes at a distance of 30 cm from the centre line, is….

A: 6

B: 8

C: 10

D: 12

Question No 6: In plastic analysis, the shape factor for circular sections, is…..

A: 1.5

B: 1.6

C: 1.697

D: None of these

Question No 7:  A beam is defined as a structural member subjected to….

A: Axial loading

B: Transverse loading

C: Axial and transverse loading

D: None of these

Question No 8:  A fillet weld may be termed as….

A: Mitre weld

B: Concave weld

C: Convex weld

D: All of above

Question No 9: A structural member subjected to compressive stress in a direction parallel to its longitudinal axis, is generally known as….

A: Column

B: Stanchion

C: Post

D: Strut

E: All of the above

Question No 10: Pick up the correct statement from the following….

A: Vertical stiffeners may be placed in pairs one on each side of the web

B: Single vertical stiffeners may be placed alternately on opposite sides of the web

C: Horizontal stiffeners may be placed in pairs one of each side of the web

D: Horizontal stiffeners may be placed alternately on opposite side of the web

E: All of the above

Question No 11: The most economical section for a column, is….

A: Rectangular

B: Solid round

C: Flat strip

D: Tubular section

E: Hexagonal

Question No 12: Live load…..

A: Varies in magnitude

B: Varies in position

C: Is expressed as uniformly distributed load

D: All the above

Question No 13: The distance between e.g. of compression and e.g. of tension flanges of a plate girder, is known as…..

A: Overall depth

B: Clear depth

C: Effective depth

D: None of these

Question No 14: If the depth of two column sections are equal, then the column splice is provided….

A: With filler plates

B: With bearing plates

C: With filler and hearing plates

D: None of these

Question No 15: Pick up the incorrect statement from the following….

A: The nominal diameter of a rivet is its diameter before driving

B: The gross diameter of a rivet is the diameter of rivet hole

C: The gross area of a rivet is the cross-sectional area of the rivet hole

D: The diameter of a rivet hole is equal to the nominal diameter of the rivet plus 1.5 mm

Answers Here

  1. B
  2. A
  3. C
  4. D
  5. B
  6. C
  7. B
  8. D
  9. E
  10.  E
  11.  D
  12.  D
  13.  C
  14.  D
  15.  D

About The Author