Email : info@concretecivil.com

Civil Software Training at Allahabad

Registration open

Solve these Surveying questions

Question No 1: Pick up the correct statement from the following:

A: The Theodolite in which telescope can be rotated in vertical plane is called a transmit.

B: When the vertical circle is to the left of the telescope during observation, it is called to be in left face

C: When the vertical circle is to the right of the telescope during observation, it is called to be in right face

D: All of the above

Question No 2: Pick up the method of surveying in which field observations and plotting proceed simultaneously from the following…

A: Chain surveying

B: Compass surveying

C: Plan table surveying

D: Techeometric surveying

Question No 3: While viewing through a level telescope and moving the eye slightly, a relative movement occurs between the image of the leveling staff and the cross hairs. The instrument is….

A: Correctly focused

B: Not correctly focused

C: Said to have parallax

D: Said to have parallax

E: Free from parallax

Question No 4: Accuracy of ‘fix’ by two point problem, is….

A: Bad

B: Good

C: Not reliable

D: Unique

Question No 5: A bearing of a line is also known as…..

A: Magnetic bearing

B: True bearing

C: Azimuth

D: Reduced bearing

Question No 6: Pick up the correct statement from the following…

A: The apparent error on reversal is twice the actual error.

B: The correction may be made equal to half the observed discrepancy.

C: The good results may be obtained from a defective instrument by reversing and taking the mean of two erroneous results.

D: All of the above.

Question No 7: True meridians are generally preferred to magnetic meridians because….

A: These converge to a point

B: These change due to change in time

C: These remain constant

D: None of these

Question No 8: The most reliable method of plotting a theodolite traverse, is…

A: By consecutive co-ordinates of each station

B: By independent co-ordinates of each station

C: By plotting included angles and scalling off each traverse leg

D: By the tangent method of plotting

Question No 9: The difference of level between a point below the plane of sight and one above, is the sum of two staff readings and an error would be produced equal to…

A: The distance between the zero of gradient and the foot of the staff

B: Twice the distance between the zero of graduation and the foot of the staff

C: Thrice the distance between the zero of graduation and the foot of the staff

D: None of the above

Question No 10: Offsets are measured with an accuracy of 1 in 40. If the point on the paper from both sources of error is not to exceed 0.05 cm on a scale of 1 cm = 20 m, the maximum length of offset should be limited to….

A: 14.14 m

B: 28.28 m

C: 200 m

D: None of these

Question No 11: The slope correction for a length of 30 m along a gradient of 1 in 20, is…..

A: 3.75 cm

B: 0.375 cm

C: 37.5 cm

D: 2.75 cm

Question No 12: The main principle of surveying is to work…

A: From part to the whole

B: From whole to the part

C: From higher level to the lower level

D: From lower level to higher level

Question No 13: For the construction of highway….

A: Longitudinal sections are required

B: Cross sections are required

C: Both longitudinal and cross sections are required

D: None of these

Question No 14: If the radius of a simple curve is R, the length of the chord for calculating offsets by the method of chords produced, should not exceed.

A: R/10

B: R/15

C: R/20

D: R/25

Question No 15: Pick up the correct statement from the following…

A: Box sextant is used for the measurement of horizontal angles

B: Cross staff is used for setting out right angles

C: Gradiometer is used for setting out any required gradient

D: Line ranger is used for locating intermediate stations on a survey line

E: All of the above

Answers Here

  1. D
  2. C
  3. C
  4. C
  5. B
  6. D
  7. C
  8. B
  9. B
  10.  B
  11.  A
  12.  B
  13.  C
  14.  C
  15.  E

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *